Essi Tanskanen on lukiomme toisen vuoden oppilas, ja hän viettää vaihtovuotta Yhdysvaltojen Illinois'n osavaltiossa. Tässä postissa Essi lähettää meille terveisensä meren takaa valokuvien kera. Saamme kuulla blogissa lukuvuoden aikana vielä lisää hänen vaihtovuodestaan.
7.10.2014
Hei!
Täällä rapakon toisella puolella on jo vierähtänyt lähes kaksi kuukautta. Tämän lukuvuoden asustelen siis Elginissä, Illinoisin osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Koulua käyn St. Charles North High Schoolissa. Amerikkalaiseen arkeen olen jo sopeutunut. Päivät kuluu koulussa ja arkisin odotetaan viikonloppua; aivan kuten Suomessakin.
Monet kysyy, onko koulu täällä erilaista kuin Suomessa. Tietyllä tapaa on, mutta välillä eroa ei oikeastaan huomaa (tai sitten olen vain unohtanut, millaista koulunkäynti Suomessa on...) Suurin ero on kyllä ehdottomasti oppilasmäärä; täältä oppilaita löytyy reilu 2000. Koulu on täällä myös paljon tiukempaa; vessaan menemiseen tarvitaan hall pass eikä tunnilta saa poistua ennen kuin kello on soinut. Täällä osa opettajista soittaa kotiin, jos oppilas saa arvosanaksi seiskan tai alemman. Opettajia kutsutaan liitteillä Mr., Mrs. tai Ms., mutta yleisesti ottaen opettajat on täällä paljon tuttavallisempia oppilaiden kanssa mitä Suomessa. Monesti sanotaan, että Amerikassa oppilaat saa enemmän läksyjä, mutta itse en ole sitä kokenut, tosin host-siskolla menee läksyihin helposti pari tuntia päivässä. Täällä on koko ajan testejä ja kokeita ja suurempia projekteja, esim. historiassa meillä oli oikeudenkäynti-projekti.
Koulupäivä alkaa täällä 7:20 ja päättyy 2:21. Itse menen kouluun bussilla, joka noutaa talon edestä puoli seitsemältä. Kyllä se välillä tuntuu hassulta, kun aamulla saapuu kouluun ja hakee koulukirjat ja huomaa, että kello ei ole edes seitsemää vielä. Oppitunnit kestää normaalisti 47 minuuttia, mutta tiettyinä päivinä (late start, tutorial, 411) tunnit kestää 40-46 minuuttia. Päivä on jaettu kahdeksaan oppituntiin ja joka päivä on samanlainen. Tuntien välissä on 6 minuuttia aikaa ehtiä seuraavalle tunnille, joka saattaa olla toisessa päässä koulua. Yleensä tuo aika on tarpeeksi, mutta liikuntatuntien jälkeen saattaa tulla välillä kiirettä, varsinkin jos tunnilta päästään vähän myöhemmin. Lukujärjestys vaihtuu tammikuun puolessa välissä, mutta esimerkiksi mulla vaihtuu vain yksi aine, muut pysyy samana. Mun oppiaineina on Amerikan historia, study hall (tunti, jonka aikana tehdään läksyjä ja opiskellaan...tai se ainakin on study hallin tarkoitus), luova kirjoittaminen, espanja, lounas, liikunta, englanti ja algebra. Keväällä luovan kirjoittamisen tilalla mulla on turismia. Monet jää koulun jälkeen johonkin kerhoon tai urheilujoukkueeseen; itse olen tällä hetkellä mukana breakdancing clubissa.
Arki ei täällä mun mielestä ole kauhean erilaista mitä Suomessa. Koulusta kun tullaan kotiin, tehdään läksyt, päivällinen syödään kuuden aikoihin ja pianhan sitä saakin mennä nukkumaan, että aamulla jaksaa herätä puoli kuudelta...Mä en oikeastaan tiedä, miten täällä yleensä vietetään viikonloppuja, mutta mä yleensä oon kotona tai jossain hostperheen kanssa. Pari viikkoa sitten oltiin viikonloppuna Michiganissa ja nyt ollaan lähdössä New Yorkiin, kun meillä on neljän päivän viikonloppu.
Viime viikko koulussa oli melko hauska, koska meillä oli homecoming week. Joka päivälle oli oma teemansa, jonka mukaan pukeuduttiin. Maanantaina oli class color day, tiistaina sports day, keskiviikkona camo/western day, torstaina decades day ja perjantaina school spirit day, Perjantaina oli myös homecoming parade ja illalla homecoming jalkapallopeli ja ilotulitukset. Viikko huipentui lauantaina homecoming-tansseihin.
Tällä hetkellä Amerikassa valmistaudutaan Halloweeniin; talojen pihoilla näkyy jo Halloween-koristeita. Esim. yhden talon pihalla oli hautuumaa, kurpitsoja ja luurankoja. Ihmiset alkaa myös jo valmistautua kiitospäivään, eihän siihen olekaan kuin lähes kaksi kuukautta enää...
Pitäkäähän hauska syysloma, täällä seuraava loma (jos pidennettyä viikonloppua ei lasketa) on vasta kiitospäivä-viikolla.
Terveisin,
Essi