torstai 27. lokakuuta 2011

Vierailu Ketekissä

Yhteistoimintaviikolla osa lukion oppilaista valitsi kemian kurssin. Siihen sisältyi vierailu teknologiakeskus KETEK:issä ja CrisolteQ:ssä. Tutustuminen KETEK:iin kesti kokonaisuudessaan kolme päivää ja neljännen päivän tutustuimme CrisolteQ:iin.
Maanantaina kuulimme luentoja liittyen nanoteknologiaan. Saimme tietää, mitä nano on, mihin sitä voidaan jalostetusti käyttää ja millaisia vaikutuksia sillä on ihmisen terveyteen sekä ympäristöön. Aloitimme myös ryhmätöiden tekemisen: jakauduimme 3-4 hengen ryhmiin ja aloitimme ryhmätöiden tekemisen. Lisäksi kiersimme KETEK:in laboratoriotiloja opastetusti. 



 Tiistai oli varattu laboratoriotöiden työstämiseen. Ennen töitä kävimme tutustumassa laserpinnoitusrobottiin, jolla voidaan hitsata, leikata ja pinnoittaa esim. metallilevyjä ja -putkia. Tutkimusprojektissa selvitetään  mm. lisääkö laserpinnoitus metallin vetolujuutta. Loppupäivän teimme laborointitöitä opastetusti. Teimme kolme erilaista työtä: pisaran kontaktikulman mittaaminen, partikkelikoon mittaaminen ja hartsin viskositeetin mittaaminen. 




  Keskiviikkona viimeistelimme ryhmätyömme eli posterimme, jotka liittyivät nanoteknologiaan. Aiheina olivat nano ja ympäristö, nano ja terveys ja nano ja muovit. Liitimme postereihin myös
esittelyn ja tulokset laborointitöistämme. Lopuksi esittelimme posterit muille kemian ryhmäläisille.
Torstaina kuuntelimme ensin Kenneth Ekmanin luentoa liittyen CrisolteQ:iin. Se on yritys, joka on erikoistunut harvinaisten ja kalliiden metallien talteenottoon teollisuuden sivuvirroista. Tällaisia metalleja ovat esimerkiksi palladium ja renium, joita käytetään muun muassa katalyytteinä. Kävimme katsomassa laboratoriossa Kennethin laborointityötä ja lopuksi kävimme CrisolteQ:in tiloissa KIP:in tehdasalueella.


 Viikko oli kokonaisuudessaan hyvin mielenkiintoinen, kuten kaikki muutkin ryhmäläiset totesivat. Opimme paljon perusasiaa nanoteknologiasta ja mikä parasta, pääsimme näkemään KETEKillä työskentelevien ihmisten arkea työelämässä. Kuten Kennethkin sanoi: ”Kemialla työskentely on haastavaa ja pitkäjänteisyyttä vaativaa, mutta lopulta se tullaan palkitsemaan.”

Kirjoittanut: Sini Hautamäki ja Laura Dekker , Kuvat: Anneli Kauppi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti