torstai 15. marraskuuta 2012

Yhteistoimintaviikon poronnahkakurssi

 Vietimme yhteistoimintaviikon Ketekin tutkimuslaitoksella Kokkolassa. Kurssin teemana oli tutustua poronnahan käsittelyyn ja siihen liittyvään kemiaan. Viikon aikana vierailimme lisäksi Ahlskogin nahkatehtaalla Kruunupyyssä, Marianne Uusitalon ateljeessa Kokkolassa sekä Marja Rakin Noolanin vaateliikkeessä Pietarsaaressa.

Oy Ahlskog Leather Ab:n toimitusjohtaja Carita Pöntiö.
Nahat värjätään värjäysrummussa.
Nahka pingotetaan täyteen mittaansa.
Tekninen johtaja Ilkka Uusitalo esitteli meille tuotantoa. Kaikkiaan nahan työstössä on 18 eri työvaihetta. Valmis nahka on erittäin pehmeää ja huippulaatuista.
Tehtaalla värjätään pieniä eri myös kalannahkaa. Tässä Niilin ahvenen värjättyjä nahkoja.

 Maanantaina tutustuimme Ahlskogin tehtaalla nahan valmistukseen, jonka jälkeen Carita Pöntiö kertoi Ahlskogin yrityksen toiminnasta ja mm. omasta työstään. Pöntiö valittiin vuoden nuoreksi yrittäjänaiseksi Kokkolan seudulla. 
 
 Teknologiakeskus KETEK:illä analysoimme kromipitoisuutta tehtaan jätelietteestä. Kromia jää lietteeseen ja jäteveteen parkituksen yhteydessä. Näytettä käsiteltiin kolmella eri tavalla: kiinteän näytteen mikroaaltouunihajoituksella, ravistelutestillä ja flokkuloimalla. Kustakin näytteestä analysoitiin kromipitoisuus atomiabsorptiospektrometrillä eli AAS:lla.

Näytteen analysointi AAS:lla.
 
 Maanantaina vierailimme myös Marianne Uusitalon ateljeessa. Ateljeessa myydään pääosin poronnahasta valmistettuja käsitöitä.

Marianne Uusitalon ateljee

 Perjantaina vierailimme Marja Rakin vaateliikkeessä. Rak kertoi yrityksestään ja esitteli pellavasta ja villasta valmistettuja NOOLAN-tuotemerkkiä kantavia tuotteitaan. Hän on valmistanut vaatteita myös mateen ja Niilin ahvenen nahasta.

Marja Rak kertomassa yrityksensä vaiheista. Ohessa näkyy myös kalannahasta valmistettu liivi.

Ryhmämme NOOLANIN tiloissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti