torstai 22. marraskuuta 2012

Vaalipaneeli 8.10

Vapaa-ajantalolla oli maanantaina 8. lokakuuta koulumme järjestämä oma vaalipaneeli. Vaalipaneeli oli tarkoitettu meidän lukiolaisillemme ja ylä-asteen yhdeksäsluokkalaisille. Paikalle kutsuttiin kaiken kaikkiaan 8 kunnallisvaaliehdokasta eri puolueista vastailemaan kiperiin kysymyksiin ja kertomaan näkemyksistään yleisölle. 


Vaalipaneeli aloitettiin niin, että jokainen ehdokas sai kertoa jotain itsestään. Tämän jälkeen juontajat lämmittelivät ehdokkaat ns. lämmittelyväittämillä, joihin ehdokkaat vastasivat joko kyllä tai ei vastaavasti vihreällä tai punaisella lapulla. Tämän jälkeen ehdokkailta kysyttiin laajempia kysymyksiä, joihin jokainen ehdokas sai vuorollaan vastata maksimissaan 1,5 minuutin aikana. Kellomies piti huolen siitä ettei tästä aikarajasta lipsuttu, tosin joillakin ehdokkaista se meinasi lipsua kellon soitosta huolimatta! Loppuun ehdokkaat saivat vielä minuutin mittaisen

 
Loppupuheenvuoron, joissa he kertoivat miksi juuri häntä tai hänen puoluettaan pitäisi äänestää.
Vaalipaneeli oli varsin onnistunut, tosin se olisi voinut olla hieman pidempi ja laajempi, sekä yleisöä olisi voinut ottaa enemmän mukaan. Ehkä sitten ensi vuonna!

Yhteistoimintaviikko - tähtitieto

Tähtitiedon kurssin vierailu Evijärven tähtitornilla
Yhteistoimintaviikolla tähtitiedon kurssilaiset pääsivät vierailemaan Evijärven tähtitornilla. Matkaan startattiin illalla pikkubussilla melkein koko kurssin voimin ja tunnelma oli innostunut. Perille päästyämme sisällä luokassa meille kerrottiin aurinkokuntamme planeetoista hieman perusfaktaa. Tämän jälkeen yritimme seurata itävaltalaisen Felix Baumgartnerin yliäänihyppyä suorana netistä, mutta hyppy peruttiin. Sitten meille kerrottiin hieman kaukoputkista. Saimme tietoa siitä minkälainen putki sopii kullekin ja mitä ne maksaa ja mistä niitä kannattaa ostaa. Paikalliset tähtieteen harrastajat toimivat hyvinä opettajina.
Opetustuokion jälkeen paistoimme makkaraa kodassa ja rupattelimme evijärveläisten kanssa. Keskustelussa tuli esille mm. paikalliset kalastuskilpailut. 

 
Makkaranpaiston jälkeen kävimme itse tornissa ihastelemassa isoa kaukoputkea. Tähtiä emme ikävä kyllä päässeet katselemaan pilvisen sään takia. Aikaisemminkin meitä opettanut harrastajamies kertoi mm. siitä miten tällaisen putken kautta kuvataan ja kuinka tarkasti sillä näkee.

 
Ison putken ihastelun jälkeen pienin lisäopetuksin lähdimme rutkasti viisaampana kotimatkalle kohti Kälviää.

tiistai 20. marraskuuta 2012

Yhteistoimintaviikko - luova valokuvaus


 Yhteistoimintaviikolla olimme luovan valokuvauksen kurssilla. Siellä harjoittelimme järjestelmäkameran käyttöä ja saimme ottaa vapaasti kuvia opiston studiossa. Kokeilimme myös valomaalausta. Yhteistoimintaviikko oli kokonaisuudessaan mukava ja se oli rentouttavaa vaihtelua lukio-opintoihin.
 

maanantai 19. marraskuuta 2012

Yhteistoimintaviikko - kuvataidekurssi




 Lukion ja opiston kuvataidekurssi oli tänä vuonna erittäin omatoiminen: saimme vapaat kädet koko viikolle: aiheet, työskentely tapa-, välineet- sekä paikka olivat vapaasti valittavissa. Yhtenä päivänä pääsimme rentoutumaan valkoiseseen huoneeseen, muuten saimme toteuttaa itseämme kuvataiteen puitteissa miten halusimme.

Teksti&kuvat: Emilia Pajala

torstai 15. marraskuuta 2012

Yhteistoimintaviikon poronnahkakurssi

 Vietimme yhteistoimintaviikon Ketekin tutkimuslaitoksella Kokkolassa. Kurssin teemana oli tutustua poronnahan käsittelyyn ja siihen liittyvään kemiaan. Viikon aikana vierailimme lisäksi Ahlskogin nahkatehtaalla Kruunupyyssä, Marianne Uusitalon ateljeessa Kokkolassa sekä Marja Rakin Noolanin vaateliikkeessä Pietarsaaressa.

Oy Ahlskog Leather Ab:n toimitusjohtaja Carita Pöntiö.
Nahat värjätään värjäysrummussa.
Nahka pingotetaan täyteen mittaansa.
Tekninen johtaja Ilkka Uusitalo esitteli meille tuotantoa. Kaikkiaan nahan työstössä on 18 eri työvaihetta. Valmis nahka on erittäin pehmeää ja huippulaatuista.
Tehtaalla värjätään pieniä eri myös kalannahkaa. Tässä Niilin ahvenen värjättyjä nahkoja.

 Maanantaina tutustuimme Ahlskogin tehtaalla nahan valmistukseen, jonka jälkeen Carita Pöntiö kertoi Ahlskogin yrityksen toiminnasta ja mm. omasta työstään. Pöntiö valittiin vuoden nuoreksi yrittäjänaiseksi Kokkolan seudulla. 
 
 Teknologiakeskus KETEK:illä analysoimme kromipitoisuutta tehtaan jätelietteestä. Kromia jää lietteeseen ja jäteveteen parkituksen yhteydessä. Näytettä käsiteltiin kolmella eri tavalla: kiinteän näytteen mikroaaltouunihajoituksella, ravistelutestillä ja flokkuloimalla. Kustakin näytteestä analysoitiin kromipitoisuus atomiabsorptiospektrometrillä eli AAS:lla.

Näytteen analysointi AAS:lla.
 
 Maanantaina vierailimme myös Marianne Uusitalon ateljeessa. Ateljeessa myydään pääosin poronnahasta valmistettuja käsitöitä.

Marianne Uusitalon ateljee

 Perjantaina vierailimme Marja Rakin vaateliikkeessä. Rak kertoi yrityksestään ja esitteli pellavasta ja villasta valmistettuja NOOLAN-tuotemerkkiä kantavia tuotteitaan. Hän on valmistanut vaatteita myös mateen ja Niilin ahvenen nahasta.

Marja Rak kertomassa yrityksensä vaiheista. Ohessa näkyy myös kalannahasta valmistettu liivi.

Ryhmämme NOOLANIN tiloissa

lauantai 10. marraskuuta 2012

Taksvärkkirahojen lahjoitus



 Oppilaskunnan johdon lahjoittamat taksvärkkirahat otettiin lämpimästi vastaan Leporannan vanhainkodissa. Oppilaskunnasta lähti viemään rahoja Tauno Malinen, Lauri Koski sekä Ilmari Kallinen, joka tällä hetkellä toimii oppilaskunnan puheenjohtajana.

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Yhteistoimintaviikon Hiphop-kurssi

 Osallistuimme yhteistoimintaviikolla opistolla järjestettyyn hiphop-kurssiin, jonka vetäjänä toimi dancestakin tuttu Ida Jousmäki.Viikon aikana ryhmässä baunssasi keskimäärin 15 ihmistä joista 4 oli lukiomme oppilaita. Ennakko-odotukset kurssista keskittyivät lähinnä  hiphoppiin ja rankkaan treenaamiseen. Onneksi viikko ei ollut niin rankka etteikö siitä olisi selvitty. Hieman ylimääräisellä työllä saimme perjantain vapaaksi.
  Maanantaina aloittelimme tutustumalla toisiimme, lajiin ja koreografiaan, jota hioimme valmiiksi läpi viikon. Tutuksi tulivat yksittäiset hiphoppiin kuuluvat liikkeet, rytmi ja liikkuminen.
Ensimmäinen päivä oli ikkuna tulevaan viikkoon.
  Tiistaina pääsimme jo tositoimiin. Aamupäivän harjoittelimme lisää liikkeitä ja koreografiaa sekä teimme keskivartalotreeniä. Iltapäivä kului akrobaattisten harjoitteiden parissa. Jokainen uskaltautui edes kokeilemaan kaikkia temppuja -kuperkeikoista kärrynpyöriin ja käsilläseisontaan- , vaikka kaikki eivät täydellisesti onnistuneetkaan. Joukostamme löytyi myös eräs urheilun monilahjakkuus, joka näytti mitä akrobatia todellisuudessa on. Päivän päätteksi loimme pienryhmissä omat koreografiat, jotka sisälsivät hieman juuri oppimiamme akrobaattisia liikkeitä.


  Keskiviikkoaamupäivä sujui samoissa merkeissä kuin tiistain. Iltapäivästä meillä oli hieman rennompaa yhteistä tekemistä, pidimme hauskaa yhdessä erilaisten tutustumis- ja tanssiaiheisten leikkien kanssa. Suosituimmaksi leikiksi nousi niinkutsuttu paparazzi, jossa jokainen menee vuorollaan still -kuvaan aiheen mukaan. Ryhmäkuvamme on muodostettu tällä tapaa.



 Torstaiaamupäivänä koreografiamme oli vihdoin valmis. Ida kuvasi koko tanssin videolle, mutta
yleisön pyynnöstä sitä ei julkaista. Iltapäivä meni leppoisasti hiphop -tietovisan ja videoiden parissa. Tähän oli hyvä päättää onnistunut ja hauska tanssintäyteinen viikko. ( Viikon kruunasi myös opiston maittava ruoka)

-Heidi&Maria